Coronavirus: Flyselskaber får milliardtab

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

Før weekenden frigav “The International Air Transport Association” (IATA) sit første skøn over coronavirus COVID-19s effekt på økonomien i luftfartssektoren.

Der er ingen tvivl om, at det seneste udbrud af COVID-19 har ramt turistbranchen hårdt. Især har de selskaber, der flyver i eller til Sydøstasien, bemærket et drastisk fald i efterspørgslen. IATA har estimeret de økonomiske konsekvenser af virusudbruddet og forventer, at efterspørgslen falder med op til 13% i Asien- og Stillehavsregionen. Da man oprindelig forventede, at regionen ville have en stigning i lufttrafikken på 4,8%, er dette nu ændret til et forventet fald på 8,2%

Foto: Pete Linforth / Pixabay

Værst for Kina

Hvis prognoserne holder stik, betyder dette 27,8 mia. dollars i tabte indtægter for luftfartsselskaber i Asien og Stillehavsregionen i 2020. Det er naturligvis værst for kinesiske luftfartsselskaber. På det kinesiske hjemmemarked alene forventes et tab på næsten 13 milliarder dollars.

IATA forventer, at luftfartsselskaber uden for regionen mister omkring 1,5 milliarder dollars, forudsat at faldet i efterspørgsel er begrænset til det kinesiske marked. Samlet set vil den globale efterspørgsel falde med 4,7%, hvilket svarer til en mistet omsætning på omkring 30 milliarder dollars.

Hvis Corona-virussen bliver spredt i større omfang uden for Kina, vil konsekvenserne naturligvis blive meget værre.

Kinesiske flyselskaber bliver værst ramt af coronavirus. Foto: News room / Pixabay

Prognosen er baseret på erfaringer fra SARS-udbruddet i 2003

IATAs estimater er baseret på erfaringerne fra SARS-udbruddet i 2003. På det tidspunkt faldt efterspørgslen efter lufttrafik hurtigt i en periode på seks måneder. Dette blev efterfulgt af en lige så hurtig normalisering, da udbruddet var ovre. Det antages, at SARS forårsagede et fald i efterspørgslen i hele Asien- og Stillehavsområdet på 5,1% for hele året.

Det er udfordrende tider for den globale luftfartsindustri. At stoppe spredningen af virussen har høj priorit. Flyselskaberne følger Verdenssundhedsorganisationens og offentlige sundhedsmyndigheders anbefaling om at holde spredningen af virussen i skak og sikre passagererne mod smitte samtidig med at selskaberne fortsat skal transportere passagerer til hele verdenen.

Alexandre de Juniac, generaldirektør, IATA

Artiklen er oversat og lettere bearbejdet. Den er oprindelig skrevet af Martin Damm Laupstad og bragt på vores norske søsterside www.insideflyer.no

Forsidefoto: _freakwave_ / PixabayHusk at ved at følge os på Facebook og Twitter - Så får du besked så snart vi udgiver noget!


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *