IATA: Ekstrem lav risiko for Corona smitte på flyrejser

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

Risikoen for at få en Corona infektion under flyvninger er meget lille. Det viser en rapport fra den internationale luftfartsorganisation (IATA). Det ser ud til, at flyvning er en af ​​de sikreste aktiviteter, du kan foretage.

Under den igangværende Corona pandemi, har man betragtet det som meget risikabelt at flyve. Der er der dog ingen grund til. Det viser en ny rapport, som den Internationale Luftfartsorganisation (IATA) lige har offentliggjort. Faktisk synes risikoen for at blive smittet med Corona under flyveturen at være ekstremt lav. Siden begyndelsen af ​​2020 er der kun registreret 44 tilfælde af COVID-19, hvor infektionen er overført under en flyvning. Det samlede antal rejsende i samme periode er 1,2 mia.

Risikoen for at pådrage sig COVID-19 ombord på fly som passager synes at være meget lav. Med kun 44 identificerede tilfælde blandt 1,2 milliarder rejsende, ser det kun ud til, at én ud af 27 millioner rejsende bliver smittet. Vi erkender, at dette kan være undervurderet. Men selvom 90% af tilfældene ikke skulle være rapporteret, vil det stadig kun være omkring en ud af 2,7 millioner rejsende. Vi synes, disse tal er meget betryggende. Derudover stammer langt størstedelen af ​​de rapporterede tilfælde fra før, det blev påbudt at bruge mundbind.

Dr. David Powell, IATA’s medicinske rådgiver
Munnbind og andre smitteverntiltak reduserer risikoen for koronasmitte ytterligere
Mundbind og andre tiltag reducerer risikoen for Corona smitte på fly. Foto: IATA

Mere sikkert end de fleste andre indendørs miljøer

Årsagen til, at infektionsraterne er så lave, kan findes i en rapport fra flyproducenterne Airbus, Boeing og Embraer. Selskaberne har undersøgt, hvordan luftbårne partikler bevæger sig i deres respektive fly. Der er nogle variationer mellem flyproducenterne. Men alle observationerne viser, at luftsystemerne om bord begrænser bevægelsen af ​​partikler i kabinen. Dette begrænser også spredningen af ​​vira.

Data fra simuleringerne viser stort set de samme resultater. :

 • Risikoen for smitteoverførsel reduceres effektivt af:
  • flyets ventilation
  • HEPA-filtre
  • ryglænenes naturlige barriere for luftstrømmene
  • luftstrømmenes naturlige bevægelse fra loftet til gulvet i kabinen
  • en stor udskiftning af luften i kabinen.
 • Mundbind giver yderligere beskyttelse.

IATA anerkender, at der ikke er nogen måde at få et nøjagtigt overblik over mulige flyrelaterede sager. Data fra luftfartsselskaber og sundhedsmyndigheder kombineret med en grundig gennemgang af tilgængelig litteratur antyder imidlertid, at det hverken er almindeligt eller udbredt at blive smittet med Corona virus om bord på fly.

Denne rapport understøtter en antagelse om, at raske rejsende ikke bliver smittet ombord på fly, når alle anbefalinger overholdes. Men når smittede personer rejser med fly, kan de naturligvis bringe sygdommen med sig til ankomstlandet. Spredning af Covid-19 skal derfor forhindres med hygiejneregler, test og karantæne.

Artiklen er oversat og lettere bearbejdet. Den er oprindelig skrevet af Martin Damm Laupstad og bragt på vores norske søsterside.

Forsidefoto: Ty Yang / Pixabay Husk at ved at følge os på Facebook og Twitter - Så får du besked så snart vi udgiver noget!


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *