Island fjerner Danmark fra listen over højrisikolande

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

Fra i dag, torsdag d. 16. juli, kan danskere frit rejse ind i Island. Hvis de altså ikke har været i et COVID-19 højrisiko område 2 uger før ankomsten til Island.

Islands chef-epidemiolog har besluttet at fjerne Danmark, Norge, Finland og Tyskland fra listen over COVID-19 højrisikolande. Dette sker med virkning fra torsdag d. 16. juli 2020. Derfor vil rejsende, der ankommer fra disse lande, vil være undtaget fra kravene: 14 dages karantæne eller en COVID-19 test. Dette er nemlig det valg, som alle har haft indtil nu, når de ankommer til Island. For at blive fritaget for karantæne og tests, må man ikke have besøgt et højrisiko område i 14 dage før ankomsten til Island. Listen med højrisikolande bliver løbende opdateret ud fra COVID-19 situationen i de enkelte lande.

Børn og unge, der er født i 2005 eller senere er fortsat undtaget fra kravene om karantæne og test.

Turister kan vælge mellem karantæne eller en COVID-19 test

Siden 15. juni har Island tilbudt alle rejsende mulighed for at få foretaget en COVID-19-test ved grænsen. Dette er et alternativ til en 14-dages karantæne. I løbet af denne måned med åbne grænser har man udført i alt 36.738 test. Kun 84 prøver var positive. Af disse var 71 prøver fra patienter, der allerede havde overstået sygdommen og ikke længere kunne smitte. Men 12 prøver kom fra indrejsende, der kunne smitte. Man mangler stadig svar på en enkelt prøve.

Vores data viser, at en meget lav andel af rejsende har aktive infektioner. Cirka en ud af hver tre tusinde, der er testet i den forløbne måned. Vi har endvidere tillid til, at turister med stor sandsynlighed ikke bliver store smittekilder. De interagerer normalt ikke med den lokale befolkning på en måde, der er overfører smitte. Vores beslutning om at give rejsende fra disse fire lande mulighed for at komme ind uden unødigt tyngende forholdsregler er baseret på vore analyser og de tilgængelige data fra disse lande, der alle har meget lave forekomster sygdommen.

Thorolfur Gudnason, chef epidemiolog
Island. Imponerende vandfald. Foto: Piqsels

Meget få ramt af COVID-19 i Island.

I øjeblikket er der 12 kendte aktive infektioner i Island. 93 personer er i karantæne. På Island er ingen blevet indlagt på sygehuset med COVID-19 siden 14. maj. I alt er 1.882 personer kommet sig efter infektionen. Kun ti er døde. I de sidste to uger har man kun påvist ni nye aktive infektioner.

Det er logisk for os at starte med at se på disse fire lande. De repræsenterer næsten halvdelen af turisterne til Island. Forhåbentlig kan vi også snart invitere rejsende fra andre lande til at komme ind uden test ved grænsen.

Thordis Kolbrun R Gylfadóttir, Minister for turisme

Island har ført en politik med fokus på test af mange personer, omfattende sporing af smittekæder, karantæne af smittede og personer i risikogruppen. Derudover har man haft effektiv behandling af smittede, som har reducerer dødeligheden og belastningen af sundhedsvæsenet. Folekskolerne har været åbne hele tiden. Der er stadig begrænsninger på forsamlinger (højst 500 mennesker). Restauranter, barer og andre virksomheder i nattelivet skal lukke tidligere end normalt.

Reykjavik. Foto: Sollus, Pixabay.

Under pandemien har der været fokus på hygiejne: Håndvask, hoste i albuen og respektere afstand til andre mennesker. Personer med symptomer på COVID-19 er blevet sat i isolation, indtil der foreligger et resultat af deres test. Disse forholdsregler vil fortsætte med at være af stor betydning for smittespredningen over de kommende uger og måneder.

Forsidefoto: Tørvehus på Island. https://fshoq.com



Husk at ved at følge os på Facebook og Twitter - Så får du besked så snart vi udgiver noget!


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *