Ekspert: Mundbind under flyvninger er ikke løsningen

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

Professor i mikrobiologi, mener at mundbind kan være løsningen på at beskytte sig mod corona, på mange segmenter af rejsen. Bare ikke ombord på fly.

Flere flyselskaber har den seneste uge annonceret, at de vil genoptage flyrejser indenfor nær fremtid. Mange af disse har samtidig annonceret, at det bliver med et krav om at passagerer bærer mundbind på flyveturen. Men er det klogt? InsideFlyer har sat professor i mikrobiologi ved Syddansk Universitet, Hans Jørn Jepsen Kolmos i stævne, for at gøre os klogere på hvordan vi beskytter os bedst mod Corona-smitten på flyrejsen.

Hvor godt beskytter et mundbind?

Mundbind kommer i mange varianter, størrelser og udseender. Ligeså mange svar findes der også på, hvor godt et mundbind beskytter. Mere generelt kan man dog sige, at mundbindene kan deles op i tre kategorier, nemlig stofmasker, kirugiske mundbind og åndedrætsværn. Stofmaskerne er de mindst effektive, og frarådes helt generelt at bruge. Herefter kommer de kirugiske mundbind, som blandt andet bruges ved operationer. Disse placerer sig i midten, og holder en del af smitten ude. I toppen finder vi åndedrætsværn, som er de mest effektive masker. Åndedrætsværn holder dog ikke smitten helt fra døren.

Kirugiske masker og åndedrætsværn har effekt så længe de ikke er våde. Dog garanterer masker og åndedrætsværn ikke 100 % at man ikke selv bliver smittet, ligesom man sagtens selv kan smitte når man bærer disse. En kirurgisk maske lader for eksempel en fjerdedel af partiklerne slippe igennem, hvilket betyder at man reducerer chancen for at blive smittet med 75%.  Ved udånding derimod, slipper op mod halvdelen af partikler igennem. Åndedrætsværn er mere effektive, de yder over 95% beskyttelse mod smitte, mens de lader 30 % af dråberne i udåndingsluften slippe igennem.

Hans Jørn Jepsen Kolmos, professor i mikrobiologi ved Syddansk Universitet

Hans Jørn fraråder direkte at bruge stofmaskerne, da deres effekt ikke er dokumenteret, og i værste fald kan udsætte dig yderligere for smitten:

Det er vigtigt at understrege, at udelukkende kirugiske mundbind, samt certificerede åndedrætsværn er effektive. Stofmasker er meget mere gennemtrængelige for dråber og partikler, og man bør derfor sikre sig at det er mundbind af dokumenteret kvalitet der benyttes.

Hans Jørn Jepsen Kolmos, professor i mikrobiologi ved Syddansk Universitet

Er mundbind falsk tryghed?

Til det spørgsmål findes der intet kort svar. Det hele drejer sig om omstændighederne man bruger mundbindet under. Bruges masken i korte perioder ad gangen, og bruger man derudover hyppigt håndsprit, kan masken være gavnlig. Masken skal dog også bruges med omtanke, og ikke blot påføres som et ritual.

Smitten er ligeglad med ritualer, og du har kun gavn af mundbind i situationer hvor du i høj grad kan være udsat for smitte. Det kan for eksempel være under Boarding, under toiletbesøg eller når du stiger af flyet igen. Under rejsen kan mundbindet dog gøre mere skade end gavn.

Mundbindet kan være effektivt, hvis det benyttes på de rigtige tidspunkter. Dog kan mundbindet også udgøre en falsk tryghed, hvis det bruges uden rationale. Et mundbind er effektivt så længe det er tørt. Der er fugt i vores udåndingsluft, og det er forskelligt hvor lang tid der går før det ikke er effektivt længere. Dog anslår man at det er effektivt et par timer ad gangen.

Hans Jørn Jepsen Kolmos, professor i mikrobiologi ved Syddansk Universitet

Mundbindene mister ikke kun dets gavnlige effekt ved at blive vådt. En anden måde det gavnlige kan neutraliseres, er hvis man rører ved mundbindet eller sit ansigt. Herved kan bakterier i endnu højere grad finde vej ind i kroppen på os:

Når man fingererer med mundbindet – for eksempel når man retter på det, drikker kaffe eller lign. – kan man forurene sine fingre med virus fra selve mundbindet. Således at man faktisk i bedste fald neutralisere effekten af værnet. Derfor kan mundbind ikke stå alene som værnemiddel, og man bør begrænse brugen af mundbindet til rationelt begrundede opgaver og tidspunkter.

Hans Jørn Jepsen Kolmos, professor i mikrobiologi ved Syddansk Universitet

Hvordan bør flyselskaberne beskytte passagerer?

Hans Jørn kommer selv med et bud på, hvornår mundbind kan være relevante på rejsen. Han mener at det for eksempel kan være gavnligt at bruge mundbindet når man starter boardingen, eller når man går fra borde. Dog peger han samtidig på at håndspritten er den vigtigste faktor, for at beskytte de rejsende fra at blive smittede med Corona.

Man kunne forestille sig, at flyselskaber udleverer mundbind før boarding. Passagererne kunne så bære mundbindende under ombordstigningen, og tage dem af når de har fundet deres plads. Når flyet er landet, kunne der udleveres et nyt mundbind, som passageren kan bære indtil vedkommende har afhentet sin bagage.

Den vigtigste forholdsregel er efter min overbevisning håndsprit. Det er vigtigt at passagererne spritter deres hænder, efter at de har rørt ved deres ansigt, herunder også deres mundbind. Det er ligeledes vigtigt at hænder bliver afsprittet inden passagererne indtager mad eller drikkelse. En ordentlig afspritning af hænder tager 20-30 sekunder, og man skal bruge en mængde sprit der svarer til at det tager netop 20-30 sekunder at gnide spritten ind i fingrene, så at huden føles tør.”Man kunne forestille sig, at flyselskaber udleverer mundbind før boarding. Passagererne kunne så bære mundbindende under ombordstigningen, og tage dem af når de har fundet deres plads. Når flyet er landet, kunne der udleveres et nyt mundbind, som passageren kan bære indtil vedkommende har afhentet sin bagage.

Hans Jørn Jepsen Kolmos, professor i mikrobiologi ved Syddansk Universitet

InsideFlyers forslag til en Corona-sikker flyrejse

Baseret på Hans Jørn Jepsen Kolmos’ indsigt, har InsideFlyer lavet en liste med fem forslag til, at gøre flyrejsen mere sikker:

  1. Mundbind ved boarding: Udlever certificerede mundbind til passagerer ved boarding, og sørg for tilgængelighed til håndsprit i gaten. Passagerer bør desuden instrueres i at tage mundbindet af, når flyet taxier mod startbanen.
  2. Håndsprit i rigelige mængder: Sørg for at der er håndsprit tilgængeligt under rejsen, og regelmæssigt uddeles af kabinepersonalet. Sørg samtidig for at passagerer er ordentligt instruerede i at spritte sine hænder ordentligt.
  3. Færdsel i kabinen under flyveturen bør ikke tillades, med mindre passageren skal på toilettet. Ved toiletbesøg kan kabinepersonale kontaktes, og instruere passageren i hvilket toilet der skal benyttes, så der ikke opstår kø. Her kan mundbind og håndsprit evt. udleveres.
  4. Boardingen bør foregå efter sædernes placering. Et forslag kunne være at boarde fra vinduessæderne og ud mig gangen, således at passagerer ikke skal stå for tæt.
  5. Nyt mundbind bør udleveres ved landing, og passagerer skal instrueres i at forlade flyet, på en måde så der ikke opstår kø. Det kan blive tidskrævende, men er vigtigt. Lad evt. kabinepersonale dirigere hvem der forlader flyet først.

Hvem er eksperten?

Hans Jørn Jepsen Kolmos er professor i mikrobiologi på Syddansk Universitet. Hans Jørn fik sin PhD i medicin i 1974, og har i 1986 modtaget sin titel som specialist i mikrobiologi. Siden hen er han blevet professor i selvsamme fag, og arbejder i særdeleshed med infektions- kontrol og prævention.

Læs Også: KLM og Air France indfører pligt til at bære maske

Alle billeder fra Pikist



Husk at ved at følge os på Facebook og Twitter - Så får du besked så snart vi udgiver noget!


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *