Sådan undgår du at halvere din købekraft på en rejse til Argentina

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

Efter at have brugt tre uger i Argentina er jeg blevet godt bekendt med den såkaldte blue dollar, der handles på det sorte marked i Agentina. Western Union, Mastercard og Visa tilbyder dog alle produkter, der næsten fordobler din købekraft i det sydamerikanske land.

Som mange andre lande verden over, befinder Argentina sig også i en periode med inflation. Det sydamerikanske land adskiller sig dog fra Danmark ved at have hyperinflation på over 100 %. Af den årsag forsøger mange argentinere at konvertere deres pesos til US-dollars. For at undgå yderligere inflation har den argentinske regering derfor indført kapitalrestriktioner, der skal begrænse flugten fra den argentinske peso.

Dette har dog skabt et sort marked – eller blue market, som det kaldes i folkemunde. For turister med penge i anden valuta end argentinske pesos er der dermed gode muligheder for at få en bedre vekselrate, end den officiele kurs der bruges af myndighederne i landet. Efter at have rejst i landet i tre uger kan jeg konstatere at den bedste løsning har været at bruge det amerikanske pengeoverførselsinstitut Western Union.

Det blå marked

I skrivende stund er den officielle kurs 1USD til 205 ARS. Denne kurs bruges som reference, når du hæver penge ved en ATM, veksler penge eller bruger dit betalingskort (med undtagelse af Mastercard/Visa). På det sorte (blå) marked er det dog muligt at få en kurs på omkring 400 ARS for 1 USD. Det er muligt at veksle på gaden ved personer, der gør opmærksom på sig selv ved at råbe “cambio” (på dansk: jeg veksler/veksling). Jeg har ikke selv gjort brug af denne metode og vil ikke anbefale det.

En anden mulighed for veksling på det blå marked er direkte i butikker og restauranter. Her vil prisen blive givet i ARS og det vil nogen steder så være muligt at betale i USD (eventuelt også EUR) til en kurs omkring 400 ARS for 1 USD. Jeg gjorde heller ikke brug af denne metode, da jeg hverken havde USD eller EUR, men flere rejsende jeg mødte havde gode erfaringer med dette.

Disse to metoder kræver dog at du medbringer USD hjemmefra.

Favorabel rate med Mastercard/Visa

En anden mulighed er at betale med dit kort som du normalt ville gøre. I november/december 2022 besluttede den argentinske regering nemlig at indføre et officiel kurs til turister, den såkaldte MEP-rate (Medio Electrónico de Pagos/Elektronisk Betalingsmiddel). Det fungerer ved, at du betaler i ARS og bliver trukket et beløb beregnet på den officielle kurs. Inden for 72 timer vil du så modtage en refusion, der svarer til differencen mellem den officielle rate og MEP-raten. Kursen på MEP-raten kan være svær at finde, men i min erfaring gives der cirka en refusion på 40 % af det betalte beløb, hvilket cirka vil svare til en kurs på 360 ARS for 1 USD.

Da kursen cirka er 10 % mindre favorabel end det blå marked vil det give mening at undgå at betale med kort. Det kan dog være svært i nogle situationer, som for eksempel ved køb af flybilletter. Aerolineas Argentinas tager eksempelvis ikke imod kontanter. Dette er dog ikke længere et problem, da kursen med den nye MEP-rate er særdeles god. På billederne herunder kan du se hvordan det fungerede, da jeg købte to indenrigsbilletter i Argentina.

Med den nye rate sparer man altså cirka 40 %, når man vælger at betale i ARS direkte på flyselskabets hjemmeside frem for igennem en OTA, der vil veksle beløbet til eksempelvis danske kroner.

For nuværende er det kun muligt at modtage refusion, hvis du betaler med Mastercard eller Visa. American Express, Maestro, Dankort etc. er ikke omfattet af ordningen.

Western Union

Hvis du vil undgå at handle på det blå marked, eller hvis du ikke har nogen USD/EUR er Western Union den bedste mulighed. Den amerikanske virksomhed har specialiseret sig i pengeoverførsler og giver den bedste rate i fremmede valutaer til argentinske pesos. I skrivende stund gives 56,2416 ARS for hver DKK. Dette svarer cirka til 390 ARS for 1 USD. I min erfaring var Western Union nogle dage over og nogle dage under kursen på det blå marked.

Skærmbillede fra Western Union App.

Western Unions app er meget brugervenlig og jeg havde ikke nogen problemer med at overføre penge. To af gangene kunne jeg hente penge med det samme, og den tredje gang skulle jeg vente en times tid. Herudover er der ofte lang kø ved afhentning. Jeg stod i kø mellem 20-60 minutter.

Sådan veksler du penge med Western Union:

  • Download Western Union og opret dig som bruger.
  • Vælg det beløb i DKK som du vil sende.
  • Vælg “Cash pickup”
  • Vælg “Credit/debit card”
  • Indtast dine egne personlige oplysninger under “receiver”. Under telefon nummer kan du indtaste dit eget, selvom landekoden er argentinsk.
  • Vælg “Travel expenses” under “Purpose of transfer”.
  • Vælg “Savings” under “Source of funds”
  • Indtast kortoplysninger
  • Godkend med MitID (eller lignende)
  • Gå til en fysisk Western Union for at hente dine penge i ARS. Medbring 1. MTCN-nummer, der sendes på mail, 2. Pas, 3. Kopi af pas (kun nogle steder kræver dette).

I nogle byer er der som regel meget lang kø til hævning af penge. I El Calafate hørte jeg fra andre rejsende, at de havde stået i kø i fem timer. Det kan derfor være fristende at hæve store beløb. Her skal man dog huske at kursen ændrer sig hurtigt. Fra den 7. marts til den 14. marts ændrede kursen hus Western Union sig med 10 %. Det synes jeg er værd at stå i kø for i en time.

Konklusion

På nuværende tidspunkt er der altså gode muligheder for at få noget for dine penge i Argentina på trods af en meget høj inflation. Uanset hvilken metode du bruger vil kursen ligge højt over den officielle. Det eneste du skal undgå er altså at bruge ATM’s og veksle andre steder end på det blå marked samt Western Union.

Alle kurser/omregninger er hentet op til udgivelsen. ARS er volatil og kan hurtigt ændre sig. Undersøg altid selv den bedste mulighed for dig.



Husk at ved at følge os på Facebook og Twitter - Så får du besked så snart vi udgiver noget!


Kommentarer

  1. Jesper siger

    En anden ulempe ved at hæve store beløb i WU på én gang er, at det kræver at afdelingen har et så stort beløb til rådighed. Og det er bestemt ikke ualmindeligt at WU løber tør for penge i løbet af dagen. Og de kan ikke udbetale en del af det samlede beløb – det er alt eller intet. Derfor kan det betale sig at lave flere mindre overførsler for at være sikker på at få pengene ud.
    Jeg anvendte blot mit Visa-kort da jeg var der i februar. Der var på daværende tidspunkt lidt tvivl hvorvidt Mastercard ville give den bedre kurs – for det stod ikke officielt hos NETS. Men min test viste også, at jeg fik refunderet ca. 40% efterfølgende.

    • Magnus Lønfeldt siger

      Dette er selvfølgelig en vigtig overvejelse. I min erfaring og hvad jeg har hørt fra andre rejsende er det dog ikke et problem i praksis. Det eneste sted hvor jeg var, der havde begrænsninger var i El Calafate. Her mødte jeg flere rejsende, der havde stået i kø i flere timer og måtte gå tomhændet hjem. Denne filial havde også en begrænsning på cirka 150.000 ARS, hvilket stadig er et stort beløb for de fleste rejsende. Jeg ville ikke anbefale nogen at hæve i denne by, men da det var min første by havde jeg ikke rigtigt noget valg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *