Skal du opsige dit SAS EuroBonus Mastercard?

SAS EuroBonus Mastercard

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

Eller skal du forsøge at få et EuroBonus Mastercard, hvis du ikke har et? Det kan være et svært valg – men jeg kan fortælle lidt om mine overvejelser – og give dig lidt inspiration til dine egne analyser.

Du får EuroBonus point, når du bruger dit EuroBonus Mastercard. Det er den klare fordel ved kortet. Men det koster også et gebyr hvert år. Det skal du sammenholde med værdien af de fordele, du får ved at bruge kortet.

Disse overvejelser er igen blevet aktuelle, fordi SAS EuroBonus Mastercard har forhøjet gebyret på kortet samt ændret på reglerne for optjening af status point på det dyrere Premium kort (status point tæller med i beregningen ved optjening af sølv-, guld- og diamant-niveau).

To forskellige kort

Der er to forskellige kort:

Det almindelige kort, som koster 415 kroner om året. Her optjener du EuroBonus point for dit årlige forbrug. Dog højst forbrug op til 200.000 kroner om året. Du får:

  • 10 point for hver 100 kroners forbrug ved køb i danske kroner
  • 15 point for hver 100 kroners forbrug ved køb i udenlandsk valuta
  • 20 point for hver 100 kroners forbrug ved køb på www.sas.dk

Det dyrere SAS EuroBonus Mastercard Premium koster 1.855 kroner om året. Til gengæld får du 5 point mere på hver 100 kroners køb. Og der er ingen grænse for, hvor stort forbrug, du kan optjene point på. Dertil kommer, at du får “status point”, som tæller med i beregningen af din status hos EuroBonus. Status point kan derimod ikke bruges til at købe bonusbilletter, hotelophold eller varer i EuroBonus Shoppen.

De særlige fordele ved Premium kortet

Men den aller største fordel: Du kan få bonus billetter på plus og business til prisen for en bonus billet på go, hvis du har tjent tilstrækkeligt med bonuspoint.

Alle, der har Premium kortet kan få en bonusbillet på plus indenfor Skandinavien for prisen på en billet på go (med andre ord, kan man få en returbillet til Oslo eller Stockholm for 20.000 point i stedet for 30.000). Og jo flere eurobonus point, du har optjent over 12 måneder på at flyve, købe varer/service hos partnerne, leje biler og bruge dit mastercard, jo bedre rabatter får du. Har du optjent mindst

  • 50.000 bonuspoint, kan du købe et ubegrænset antal bonusbilletter på plus i Europa til prisen på en billet på go (eksempelvis får du en retur billet på plus til Paris for 30.000 point i stedet for den normale pris 50.000 point)
  • 100.000 bonuspoint, kan du købe et ubegrænset antal bonusbilletter på plus til hele verden til prisen på en billet på go (eksempelvis får du en returbillet på plus til New York for 60.000 point i stedet for normalprisen på 80.000 point)
  • 200.000 bonus point, kan du købe et ubegrænset antal bonusbilletter på business til prisen for en billet på go (eksempelvis får du en returbillet på Business til New York for 60.000 point i stedet for 100.000 point)

Du kan læse mere om kortene her.

Tidligere fik man 1.000 status point hver måned på Premium kortet. Nu er dette lavet om. Fremover vil statuspointene blive beregnet som 25% af de ekstra point, der er optjent på kortet.

Lige nu er der en kampagne, så du optjener det dobbelte antal statuspoint. Så i februar, marts og april i år, vil dine statuspoint være 50% af de optjente ekstra point på kortet

Hvad er Premium kortet værd?

Ja det afhænger jo af, hvordan du bruger kortet, dit rejsemønster, hvordan du i øvrigt optjener EuroBonus point og ikke mindst hvordan du værdsætter de enkelte fordele. Her er min beregning.

Jeg har et Premium kort, som jeg dels bruger privat og også til at betale for udlæg i forbindelse med mit arbejde. Jeg bruger kortet så meget som muligt. Derfor betaler jeg en del regninger med kortet (diverse abonnementer, telefonregningen, internet, elektricitet etc). Desuden bliver betalinger med Mobile Pay trukket på kortet. Jeg har ingen kontanthævninger på kortet – og bruger sjældent Mobile Pay til at overføre penge til private.

Det sidste år har jeg haft et forbrug på omkring 400.000 kroner og optjent omkring 72.000 eurobonus point på kortet.

Jeg regner lige lidt på de enkelte fordele. Her er min egen vurdering af kortet:

EuroBonus point værdsætter jeg normalt til omkring 8 ører (som er den gennemsnitlige værdi, jeg får for dem). 72.000 point er derfor 5.760 kroner værd

Statuspoint. Fremover bliver optjeningen af statuspoint beregnet som 25% af de optjente eurobonus point på kortet. For mig bliver det 25% af 72.000 = 18.000 status point. Det vil i et normalt år løfte mig fra guld til diamant status. Jeg har anslået at dette er 1.500 kroner værd for mig. De ekstra fordele, jeg får ved diamantstatus er:

  • Adgang til lounge ved ankomst
  • Mine point forældes ikke
  • Jeg kan forære et guldkort væk

Rabat på bonus billetter. Jeg får vel en eller 2 billetter hvert år til USA, hvor jeg sparer 40.000 point på hver billet. Hvis jeg regner med et gennemsnit på 1½ billet hvert år, så sparer jeg 60.000 EuroBonus point, som med en værdi på 8 øre vil være 4.800 kroner værd.

Dermed kommer jeg frem til, at mit SAS EuroBonus Premium Mastercard er omkring 12.000 kroner værd for mig. I det lys, så er årsgebyret på 1.895 kroner jo tjent hjem flere gange.

Hvad ville jeg tjene på det billige kort?

Havde jeg i stedet for valgt det billigere kort til 415 kroner, så havde jeg kun optjent EuroBonus point på et forbrug på 200.000 kroner. Men jeg ville ikke optjene statuspoint. Heller ikke få rabat på bonus billetter på business. Så her ville værdien for mig kun være knap 3.000 kroner (værdien af 36.000 EuroBonus point). Det er jo heller ikke dårligt – men langt fra værdien af Premium kortet.

Økonomens forbehold

Og så vil jeg for en god ordens skyld lige nævne nogle af de forbehold, som økonomer ville komme med:

  • Hvilke alternativer er der til et SAS EuroBonus Mastercard? Med det forbrug, jeg har på kortet, skulle jeg under alle omstændigheder have et andet kort – eksempelvis gennem min bank. Og det koster jo også. Mit private visa-dankort ville ikke kunne dække mit behov. Prisen på et alternativt kort er ikke med i mine beregninger.
  • Mastercardet er kendt for at have høje gebyrer på køb i udenlandsk valuta. Gebyrerne ligger på linje med det banker tager på deres betalings- og kreditkort. Men der findes kort på markedet, hvor man kan spare noget på valutakursen. Dermed blive den beregnede fordel for høj, hvis alternativet eksempelvis er Revolut. Det kort har været diskuteret i vores forum på InsideFlyer. Du kan læse alle indlæg i her.
  • For at kunne få billige bonus billetter til USA på Business, skal man hvert år optjene mindst 200.000 EuroBonus point. Jeg henter en del point ved at leje bil hos Avis (som kan give ret mange point i deres kampagner). Desuden køber jeg en del hos EuroBonus partnerne. Men jeg er klar over, at mange ikke har denne mulighed – og dermed heller ikke kan få de billige bonusbilletter.
  • Det har været ret svært at få de billige bonusbilletter til USA – så man skal være ret fleksibel for at kunne benytte denne “fordel”. Hvis det ikke er muligt at få de billige billetter, må man bare konstatere, at fordelen ikke skal indgå i beregningen af kortets værdi.
  • Hele beregningen afhænger af, hvad dine point er værd. Eller sagt på en anden måde: Hvad du sparer på at bruge dine point. Jeg har her valgt en lav værdi. Det skyldes, især:
    • At jeg i forvejen har svært ved at bruge mine point. Derfor må jeg også bruger point på køb fra EuroBonus shoppen, hvor værdien er lav.
    • Jeg somme tider må lave mileage run for at kunne tjene point nok til at forny mit diamant kort. Derfor skal jeg ikke sætte værdien for højt.
    • Jeg må være meget fleksibel for at få de billige bonusbilletter til USA. Derfor føler jeg ikke, jeg får det bedste udbytte af mine point.
    • Jeg ville aldrig købe en billet til USA på Business Class. Derfor er værdien af bonus billetten væsentligt lavere end prisen på en business class billet købt for penge.

Afsluttende vurdering

SAS EuroBonus Mastercard er knyttet til din EuroBonus konto. Dermed er kortet også kun noget værd, hvis du i forvejen mener, du får væsentlige fordele af dit Eurobonus medlemskab og aktivt bruger din EuroBonus konto.

Det første, der overraskede mig var, at jeg i gennemsnit kun tjente 18 point på 100 kroners forbrug (satserne er jo 15, 20 og 25 point på 100 kroners forbrug). Jeg havde faktisk forventet, at det var større, når jeg dels har brugt kortet meget i udlandet – og også har været tilmeldt alle kampagner, hvor jeg kunne optjene det dobbelte antal point på kortet. Så min første konklusion er: Jeg har simpelthen overvurderet, hvor mange point, jeg kunne tjene på mit mastercard. Det er nok et generelt problem, at vi overvurdere værdien af de forskellige loyalitetsprogrammer. Vi tror, vi får meget mere, end vi reelt gør.

Jeg må også konstatere, at årsgebyret på Premium kortet er så højt, at det kun kan betale sig at anskaffe det, hvis man virkelig har tænkt sig at bruge kortet eller kan bruge de fordele, kortet giver.. Alternativt kan man altid tage den billige udgave, hvis man ønsker at have et reservekort.

Mange banker har også loyalitetsprogrammer. Du kan gå glip af nogle loyalitetsfordele i din bank, hvis du tager et SAS EuroBonus Mastercard i stedet for et kort gennem banken.

Premium kortet har kun værdi, hvis man i øvrigt har en god optjening af eurobonus point ved at flyve med SAS eller andre selskaber i Star Alliance og også henter point ved at handle hos de mange butikker og restauranter, der også er partnere i EuroBonus.

Hvis man i øvrigt har svært ved at optjene guldstatus i EuroBonus, men gerne vil have denne status, så kan SAS EuroBonus Mastercard Premium være en god hjælp. Men det kræver, at kortet bruges flittigt og du dermed optjener en pæn stak statuspoint.

Hvis du overvejer at opsige kortet, så skal du nok vurdere, om du vil beholde kortet indtil udgangen af april for at få kampagnefordelene (dobbelt antal status point).

Under alle omstændigheder, så bør du lave regnestykket med egne forudsætninger (forbrug på kortet, rejsemønster og optjening af EuroBonus point hos partnerne) – og træffe dit valg baseret på egne data.



Husk at ved at følge os på Facebook og Twitter - Så får du besked så snart vi udgiver noget!


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *