Visum til USA – Hvis du ikke kan få ESTA

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

I 2016 indførte USA nye regler for indrejse, hvis man har været i enten Iran, Irak, Syrien eller Sudan efter 1. marts 2011. I dag gælder de nye regler også for Libyen, Somalia og Yemen. Læs her hvordan man søger om visum, hvis man har været i et af de ”farlige lande”.

Hidtil har man med et dansk pas kunnet rejse til USA uden visum, mod at lave en elektronisk registrering i det såkaldte ESTA system. Det koster 14 USD og en tilladelse gælder i to år.

De fleste danskere kan stadig nøjes med en ESTA, men jeg har været i Iran efter 2011 og tør derfor ikke rejse til USA uden et visum. Jeg har hørt om nogen, som blot har fået et nyt pas og søgt om en ny ESTA. Men man risikerer, at USA i mellemtiden har fundet ud af, at man har været i et af de ”farlige lande” og pludselig ikke kan komme ombord på et fly til USA eller bliver afvist i grænsekontrollen.

Ansøgning

Da jeg sidste år skulle til USA og havde været i tre af de ”farlige lande”, måtte jeg i gang med at lave en ansøgning om et visum. Første del består at en elektronisk ansøgning på den amerikanske ambassade i Københavns hjemmeside. Her skal man først vælge visatype og her valgte jeg både B1 og B2, hvilket betyder business og pleasure. Herefter skal man igennem en lang række spørgsmål og blandt andet angive hvilke lande man har besøgt siden marts 2011. Heldigvis har jeg ikke besøgt Syrien eller Irak i den periode. Da jeg har besøgt 50 lande i den relevante periode tog det temmelig lang tid da jeg skulle vente før et nyt land poppede op på listen. Alt i alt tog det halvanden time at udfylde den elektroniske ansøgning. Undervejs skal man også uploade et pasfoto til ansøgningen. Da denne del var færdig kom man frem til betalingssiden, hvor man blev bedt om at indbetale 1100 kr for behandling af ansøgningen.

Interview

Efter tre dage modtog jeg en kvittering og blev bedt om at reservere en tid på den Amerikanske ambassade for et interview. Heldigvis var der en tid nogle få dage senere, så jeg troppede op til den aftalte tid kl. 10.15, medbringende mine kvitteringer for betaling og modtagelse af ansøgning samt mit pas. Udenfor fik jeg lov til at vente i et kvarter inden jeg kunne gå igennem security ligesom i en lufthavn. Eneste forskel var at jeg skulle slukke min mobil inden jeg gik ind og aflevere den ved indgangen. Jeg så en anden ansøger, som medbragte en laptop i en rygsæk. Han fik slet ikke lov at komme ind, men måtte tage ind på Hovedbanegården og aflevere sin rygsæk i en bagageboks.

Da jeg kom ind i venteværelset skulle jeg trække et nummer ligesom på posthuset. Efter halvanden time blev jeg endelig kaldt op til skranken og kunne aflevere mine papirer og pas. Herefter blev jeg bedt om igen at vente. Jeg havde ikke medbragt noget at læse i, da jeg regnede med at jeg kunne komme til et interview den aftalte tid. Normalt i en sådan situation ville jeg kunne tjekke email og Insideflyer på min mobil, men det var også udelukket. Flere gange overvejede jeg hvor relevant det egentlig var at rejse til en konference i Californien. Efter yderligere halvanden times venten blev jeg endelig kaldt op til skranken igen.

Her spurgte intervieweren om jeg var professor på DTU. Her har NSA ikke gjort deres arbejde ordentligt, da jeg ikke har været ansat på DTU siden 2002. Dernæst spurgte han, hvad jeg havde lavet i Iran. Jeg svarede at jeg havde været på en arrangeret turistrejse. Inden jeg kunne nå at finde rejseplanen frem sagde han blot:

“Visa granted for 10 years.”

Og så kunne jeg gå hjem igen. Det er ikke muligt at hente sit pas på ambassaden, men nogle få dage senere modtog jeg mit pas med posten. Selv når mit pas udløber, så gælder visummet stadigvæk, da jeg blot skal medbringe det gamle pas med mit visum.

Indrejse i USA uden ESTA

Med visum skal man stadig inden man flyver til USA opgive første adresse i USA. Det kan enten ske via flyselskabets hjemmeside eller ved checkin. Når man ankommer til USA er der tre køer til paskontrollen. En til US Citizens, en markeret ESTA og en kø til alle andre. Selv om jeg ikke mere har en ESTA, så kan jeg stadig gå hen til en automat i ESTA køen og svare på de samme spørgsmål, som man tidligere skulle udfylde på to blanketter ved indrejse i USA. Desuden skal man afgive fingeraftryk og få taget et foto. Til sidst skriver automaten en kvittering ud, som man går hen til en disk og afleverer. Efter et eller to spørgsmål får man et stempel og kan gå mod bagageudleveringen. Jeg har flere gange besøgt både Atlanta, Los Angeles og Washington DC og ingen af stederne har det taget mere end 5 minutter at komme igennem.

Kun i Miami oplevede jeg sidste år at stå en time i kø, da de ikke havde automater. Det var ironisk nok dagen efter præsidentvalget, hvor man i køen viste en video med Obama, som bød velkommen til USA og sagde, at alle er velkommen i USA. Gad vide, hvor lang tid det er gået, før videoen blev fjernet?

Læs mere om reglerne her

Den Amerikanske ambassade

Udenrigsministeriet

Husk det er vigtig at tjekke visum reglerne inden man tager afsted, da de hele tiden kan ændre sig.

Trackbacks & Pingbacks

Kommentarer

  1. Mikael siger

    Som jeg har forstået det af CBPs website, skal det anvendte rejsedokument enten have et visum eller en ESTA, så hvis ens visum sidder i det udløbne pas, er man stadig nødt til at anskaffe sig en ESTA, selv om visum giver en ret til indrejse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *