Guide: Flying Blue

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

KLM og Air France (AF) deler bonusprogram – Flying Blue (FB).

KLM/AF er medlemmer af Skyteam-alliancen som også omfatter flyselskaber som:

  • Aeroflot
  • Alitalia
  • China Airlines
  • Delta
  • Czech Airlines
  • m.fl.

Om du har medlemskab i FB vil dette også kunne give dig fordele når du rejser med et af de andre selskaber i alliancen (læs mere om dette længere nede i artiklen). Se en komplet oversigt over medlemmer på Skyteams hjemmeside her.

Xiamenair_tcm665-288016

GENERELT OM FLYING BLUE
– Flying Blue opererer med kvalifikations periode fra 1. januar til 31. december for alle medlemmer.
– Pointene kaldes for “miles” og er gyldige “for altid”, så længe det ikke er mere end 20 måneder siden sidste kvalificerende flyvning. Det vil sige, at du skal mindst tage en pointgivende flyvning med et af selskaberne i Skyteam alliancen per 20 måned for at points ikke skal udløbe.

– Flying Blue opererer med fire niveauer: Ivory (standard medlemskab), Silver, Gold og Platinum.

Introduktions video til Flying Blue:


BRUG AF POINT – MILES
FB omtaler sine bonuspoint som miles. Miles er opdelt i to niveauer: “Level Miles (LM)” og “Award Miles (AM)”. I lighed med Eurobonus vil alle Miles man tjener være tilgængelig for brug til rejsebestillinger (bonusrejser) og opgradering. Flying Blue opererer med, at alle Miles du optjener vil lægges ind på din konto som “Award Miles”, mens antal “Level Miles” skrives ind som en seperat saldo. Hvert år vil saldoen af Level Miles nulstilles for ny optjening i den næste kvalifikationsperiode.

Air-France

Hvor mange point optjener du?
Flying Blue har flere niveauer af optjening af miles baseret på billetklasse; og det er her værd at bemærke, at de billigste billetklasser ofte kun giver 25% optjening. Flying Blue opererer også med billetter som kun giver 50 og 75 procent optjening. Dette er, efter vores vurdering, et af de absolut største indvendinger mod Flying Blue som program. Om man eksempelvis køber en billet fra København til Amsterdam på kampagne kan man risikere skrabe sølle 187 Award Miles/Level Miles for denne rejse, eller 374 for en t/r billet. Eurobonus giver til sammenligning 100% optjening på alle billetter i SAS GO (økonomiklasse). Flying Blue er derfor et program som kræver, at du rejser relativt meget på dyrere billetter (fullflex-billetter) for at optjene nok miles til at kunne tage på gode bonusrejser.

For billetter i Business Class er optjeningen også variabel, fra 125% og op til 250% for de dyreste billetter. Billetter i First Class/La Premiere giver 300% optjening. I tillæg kommer eventuelle bonusoptjeninger for eliteniveau (læs mere om dette længere nede i artiklen).

Du kan bruge kalkulatoren hos Flying Blue for at regne ud hvor mange Miles du optjener. Husk at holde øje med hvilken billet-/bookingklasse du rejser i, eftersom det varierer hvor mange point du får afhængig af dette. Du finder kalkulatoren her.

Carried over Level Miles
FB har indført såkalte “Carried over Level Miles” for de med sølvkort eller højere. Det vil sige, at du får eventuelle Level Miles du har optjent over niveauet i indeværende kvalifikations periode med dig til næste kvalifikations periode. Altså: Sølvkort kræver 25.000 Level Miles, mens Guld kræver 40.000. Optjener du i en kvalifikations periode 30.000 Level Miles vil du få med dig 5000 Level Miles ind i næste kvalifikations periode, og dermed gøre det lettere at beholde dit medlemsniveau og bedre chancer for at opnå et højere niveau. Du skal dog have foretaget mindst én kvalificerende flyvning i den nye kvalifikations periode for at det skal gøre sig gældende. Dette er en virkelig stærk fordel hos FB kontra mange andre bonusprogrammer.

Video om Level – og Award Miles:

NIVEAUER
Som nævnt indledningsvis er FB inddelt i fire niveauer; Ivory (standard medlemskab), Silver, Gold og Platinum. Kravene for (personer bosat udenfor Frankrig/Monaco) at opnå de forskellige medlemskabs niveauer er som følger (pr. kvalifikations periode):

Silver: 25.000 Level Miles eller 15 kvalificerende flyvninger
Gold: 40.000 Level Miles eller 30 kvalificerende flyvninger
Platinum: 70.000 Level Miles eller 60 kvalificerende flyvninger

Du vil få tildelt et nyt medlemsniveau i det moment du optjener nok Level Miles eller flyvninger og beholder niveauet resten af den kvalificerende periode, samt hele den efterfølgende kvalifikations periode.

Vi vil herefter gennemgå de vigtigste fordele med de forskellige niveauer for os som er bosat i Skandinavien.
Læs alt om niveauerne og fordelene hos Flying Blue – klik her.

Ivory:
– Mulighed for at optjene og bruge Miles på både flyvninger og opgraderinger
– 1 stk gratis bagage på Europæiske flyvninger (KLM har indført betaling fra første bagage for ikke-medlemmer)
– Rabatter hos enkelte partnere (bla. lejebiler)

Ivory medlemskabs video:

Silver:
– Elite Bonus 50% (du får 50% ekstra Miles (Award Miles) godskrevet til din konto for hver flyvning).
– Carry over Level Miles (gennemgået tidligere i artiklen).
– Bedre tilgængelighed på bonusbilletter i Business Class
– Egen check-in skranke i de fleste lufthavne
– 1 ekstra bagage uden ekstra omkostninger
– SkyPriority (prioritet på check-in, bagage drop og boarding). I tillæg prioritet ved immigration og sikkerhedskontrol i Schipol (Amsterdam).
– Prioritet på venteliste/standby
– 25% rabat på Economy Comfort hos KLM/Delta

Silver medlemskab video:

Gold:
– 
Elite Bonus 75%
– SkyPriority inkl. immigrations og sikkerhedskontrol i alle lufthavne som tilbyder dette
– Adgang til lounges og mulighed for at tage en gæst med
– Garanteret sæde på Economy på langdistanceflyvninger
– 50% rabat på Economy Comfort hos KLM/Delta
– Gratis “Seat Plus” på flyvninger med Air France

Gold medlemskabs video:

Platinum:

I tillæg til de andre niveauer.
– Elite Bonus 100%
– “Platinum for Life” efter 10 sammenhængende år som Platinum-kunde
– Gratis Economy Comfort hos KLM/Delta

Platinum medlemskabs video:

SKYTEAM ELITE / ELITE PLUS
I lighed med Star Alliance har også Skyteam eliteniveauer som går på tværs af de forskellige flyselskabers bonusprogram. Disse omtales som Skyteam Elite og Skyteam Elite Plus. For FB vil sølvkort give Skyteam Elite-status, mens guld- og platinum kort vil give status som Skyteam Elite Plus.

Fordele som Skyteam Elite er blandt andet:
– ét stk. ekstra bagage / 10 kg ekstra bagage.
– prioriteret check-in, sikkerhedskontrol, immigration, boarding etc.
– prioritet på venteliste
– mulighed for at vælge enkelte sæder/preferred seating

Fordele som Skyteam Elite Plus er i tillæg:
– gratis tilgang til lounges (+ gæst)
– garanteret plads ved bestilling 24 timer før afgang
– priority-tag på bagage
– ét stk. ekstra bagage / 20 kg ekstra bagage

BRUG AF POINT
I lighed med de fleste bonusprogrammer kan point benyttes til både bestilling af rejser og opgradering af eksisterende bestillinger. FB har fået kritik for høje afgifter/fuel surcharge (YQ) også på egne flyvninger. Dette gør at man ofte må betale forholdsvis meget i ekstra omkostninger når man ønsker at benytte sine hårdt optjente miles. En fordel man finder hos KLM/AF er, at man kan finde bonusrejser som er lidt dyrere end vanlig, men hvor tilgængelighed er højere. AF/KLM er kendt for at være notorisk dyre på oneway billetter, men på bonusrejser får du faktisk oneway rejser til 50% af t/r-omkostningen. Det vurderer vi alligevel som en stærk fordel om du vil bruge dine point på rejser i økonomiklasse.

Classic Award / Flex Award
Flying Blue opererer med to typer bonusbilletter, hhv. Classic og Flex. Om flyet er udsolgt for Classic Award sæder kan du booke Flex Award sæde for en højere pris. Tilgængelighed på bonussæder (både Classic og Flex) hos FB opleves som ganske god sammenlignet med mange andre selskaber. Dette gælder alle billetklasser, udenom første klasse (La Premiere), hvor det virker som om det kun er Flex Award sæder som er mulig at bestille. Prisen for disse billettene bliver derfor svært svært høje. Flex Award sæder kan bookes så længe det er ledige sæder på flyet og man vil derfor ofte finde bonusbilletter, så længe man er villig til at bruge ekstra point.

BEDSTE BRUG AF POINT?
For bedste brug af point bør du se på to ting. Det første er såkaldte “Promo Awards”. “Promo Awards” er ekstra ordinære tilbuds, som oftest er en kombination af brug af point og cash.

hellaJongKLM00

Det andet du bør vurdere, at bruge point på er: Opgradering til en højere klasse på langdistanceflyvninger. . Det koster for eksempel fra 15.000 (billettklasse Y) til 45.000 (billettklasse L & Q) miles for å opgradere til World Business Class på en flyvning fra Paris/Amsterdam til New York. Med udrulningen af bl.a. KLMs nye WBC vil dette give god mening for brug af pointene om tilgængligheden er tilstede. KLM (muligvis også AF) er ganske langt fremme, når det gælder brug af teknologi ombord, så stewards har med sig iPads hvor hun/han kan se din status og om din billet kan opgraderes med point. Er det muligt, så har du muligheden for at opgradere efter boarding og under flyvningen. Det anbefales dog at forsøge og få opgradert tidligere i processen, enten via selskabets hjemmeside eller kundeservice. Det vil øge dine chancer, samt at du får tilgang til fordelene som Business Class giver i lufthavnen.

Hvad bør du ikke bruge point på?
Det anbefales absolut ikke at benytte point på at købe opgradering til Economy Comfort, ekstra bagage eller indgang til lounge. Det samme gælder Europe Business Class, med mindre du har gode grunde for at ønske fordelene det giver dig i f.eks. lufthavnen. Oplevelsen ombord er ikke omkostningen værd! Alle disse ting koster efter vores mening meget mere end oplevelsen og hårdt optjente point vil raskt få ben at gå på!

Air_France_MSN033_0774_07_980x600

MERE INFO / KONKLUSION?:
Hvad er konklusionen på Flying Blue som bonusprogram?  Flying Blue har både positive og negative sider. De giver Sølvkort/Gullkort ved lavere antal miles end eksempelvis SAS Eurobonus, men tilgengæld får du alt for få miles på billige billetter. Fordelene, specielt som sølvmedlem, er relativt bedre sammenlignet med Eurobonus Silver. Overføring af Level Miles til efterfølgende periode og Elite Bonus er også ganske gode fordele ved programmet. Fordelene med status er generelt vældig gode, specielt på lufthavne i Frankrig og Amsterdam. Sølvniveauet på Flying Blue er ganske godt sammenlignet med bla. Eurobonus. Du får mere med FB Silver end EB Silver, efter vores mening, og du får med FB sølvkort stort set de fleste fordele du “behøver”, med undtagelse af lounge adgang.

På den anden side er optjening af miles på billige billetter en akilleshæl af de store. Man kan risikere at tilbagelægge mange flyvninger og side tilbage med svært få miles for brug. Flying Blue er et bedre program for de som rejser på fullflex/fuldpris billetter. Nogen vil hævde, at man får mere igen ved at vælge Deltas bonusprogram om man rejser mest på billige billetter. Det kan være værd at kigge nærmere på hvad der er bedst dit rejsemønster.

Hvad er dine erfaringer med Flying Blue? Del dine oplevelser nedenfor og i vores forum.

[box style=’info’] Kilde: Bonusfeber.no [/box]



Husk at ved at følge os på Facebook og Twitter - Så får du besked så snart vi udgiver noget!


Kommentarer

  1. Alexander LN siger

    God anmeldelse!
    Dog ændrer Delta deres Mileage accrual fra 2015 til at være baseret på billetprisen.
    Så det bør tages med ind i overvejelserne for om man vælger Flying Blue el. Delta Skymiles til at opsamle points på SkyTeam.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *