7 tips til hvordan du tager de bedste luftfotos ud af flyets vindue

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

Vi har sikkert alle prøvet det at se det flotte landskab ud af flyets vindue og tænke “jeg tager lige et billede”. Efterfølgende viser det sig at det er svært at få et tydeligt billede eller det ikke helt er i fokus. Læs med her og få 7 tips til at tage bedre luftfotos ud af flyets vindue.

Vi har fået de 7 tips fra den islandske landskabsfotograf, Páll Jökul. Se selv nogle af hans utrolige flotte billleder på hans hjemmeside her.

London City Airport (foto: Henrik Olsen)

Tip nummer 1:

Leg med farver, lys og skygger for at tilføje dybde til dit billede. Skyer kan give et interessant mønster på jorden. På Island kan kontrasterne mellem et snedækket landskab og floder eller søer skabe et godt billede. De sorte sandstrande eller en stenet kystlinje mod det blå Atlanterhavs bølger. Når jorden langsomt skifter farve fra de brune og gule efterårs- og vintertoner, kan du se grønne farver dukke op – for eksempel på mosbeklædte lavafelter.

Tip nummer 2:

Brug “tredjedelregelen”: Skab balance mellem himlen og jorden: 1/3 himmel mod 2/3 jord fungerer godt i billedet. Når du er i luften og kun kan se himlen og/eller skyerne, kan du bruge vingen og motoren som en fremtrædende del af billedet.

Tip nummer 3:

Inkluder en del af flyets vinge i billedet, så landskabet virkelig skiller sig ud. Flyets vindue rammer også landskabet pænt ind. Når du fotograferer landskabet under dig, vil vingen automatisk pege diagonalt opad i billedet, hvilket skaber en forbindelse mellem flyet og jorden.

Tip nummer 4:

Når du tager et billede af en smuk solnedgang/solopgang fra flyet, skal du bruge blændeprioritet eller den manuelle indstilling for at få de bedste resultater. Hvis det bliver mørkt, skal du justere din ISO-indstilling til 800-1200. Den gyldne time før og efter solnedgang eller solopgang kan være ret lang i Island, især om vinteren på grund af solens lave vinkel. Lyset fra solnedgangen kan vare ved og give op til to timer smukke gyldne, lyserøde, røde og lilla farver, indtil nattens mørkeblå farve overtager.

Tip nummer 5:

For at reducere blændende lys på dit billede fra flyets vindue, kan du holde kameraobjektivet tæt på vinduet eller endda dække det med din anden hånd, så refleksionen ikke kommer ind i linsen. Udnyt de nye Boeing 737 MAX LED-lysindstillinger for at hjælpe med at skyde i mørket ved at vente, indtil kabinelysene er indstillet til nattilstand.

Tip nummer 6:

Fotografering af nordlys fra et vindue i et fly kræver brug af et stativ, ligesom du ville bruge det på jorden. Ved at indstille kameraet til ISO 2500-4000 og bruge f/2.8 eller lavere med 5-10 sekunders lukkehastighed, burde du kunne fange noget nordlys. Prøv at indstille kameralinsen op til vinduet for at minimere blænding, der afspejler vinduets lys.

Tip nummer 7:

Et sidste tip: Generelt er det bedre at sidde på venstre side af flyet, hvis du planlægger at fotografere gennem vinduet. Det er lettere for din kropsholdning og for indramning af billedet, så du ikke behøver at vride din krop for at få pletskuddet.

Mountain View – USA (foto: Henrik Olsen)

Forsidefoto: Hover Dam – taget af Henrik Olsen



Husk at ved at følge os på Facebook og Twitter - Så får du besked så snart vi udgiver noget!


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *